Médiaajánlat
 
Menü
 
Lapszámok
 
E-mail küldés
Írjon nekünk!
 
Elérhetőség
 
Szóljon hozzá!
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szavazás
Mi legye az Óbudai-sziget sorsa?
Ön mit gondol az Óbudai-szigeten tervezett beruházásról?

A műemlék romok miatt legyen közpark.
Közlekedésfejlesztés + turizmus.
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Hírek, események
Hírek, események : BÖBE MAMA:ÖRÖMFŐZÉS

BÖBE MAMA:ÖRÖMFŐZÉS

  2007.03.01. 18:30


Úgy tartják, hogy kevés olyan magyar étel van, aminek ennyi neve lenne, mint a  tócsninak. Észak Magyar-országon  tócsni vagy tótlángos, Vas megyében lapótya-ként ismert, Szabolcs-Szatmárban görhe, vagy görhöny névre hallgat. További elnevezések még : gánica, pipice, csacskanica, cicege, macok, toksa, harula, matutka, vagy Zala megyében krumpli prósza. Nem csak vidékenként és nevében más és más, elkészítése is némiképpen eltér egymástól. Csak néhányat ezek közül: tejszínes-gombás tócs-ni, fokhagymás-tejfölös tócsni, almás tócsni, burgonyás-tepertős görhe, kukorica görhöny, cukkinis  cicege, brokkolis cicege, karfiol-cicege, stb…
Alap burgonyás tócsni
Hozzávalók : 1 kg burgonya, 2  db tojás, 3 evőkanál sima liszt, 2 gerezd fokhagyma fél csomó petrezselyem, só, bors
A megtisztított burgonyát a reszelő durva részén lereszeljük, sóval borssal ízesítjük és egy pár percig állni hagyjuk. Ezt követően gyengéden kinyomkodjuk, hozzáadjuk a tojásokat, a finomra vágott  petrezselyemzöldet,  a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és annyi lisztet, hogy  galuskasűrűségű tésztát nyerjünk.
Vizes kézzel  gombócokat formálunk, tenyerünkkel kissé lelapítjuk majd forró olajban a tészta  mindkét oldalát ropogósra sütjük. Ha megsült szalvétára tesszük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk róla. Tejfölben elkevert zúzott fokhagymával tálalva igazán finom vacsorát tálalhatunk családunknak.

Karfiol, cukkini, és brokkoli cicege
Hozzávalók : 1 kg karfiol , 3 tojás, 4 evőkanál liszt, só, bors, ˝ mokkás kanál reszelt szerecsendió,  ˝ mokkáskanál currypor, a sütéshez olaj.
A nyers karfiolt megtisztítjuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a liszttel, a felvert tojásokkal. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és aki szereti  curry-vel is. Alaposan összedolgozzuk,  kissé ellapítjuk és forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. A cukkinis és a brokkolis cicegénél ugyanígy járunk el, azzal a különbséggel, hogy erőteljesebben fűszerezzük, mivel ezek a zöldségek  ízetlenebbek, mint a karfiol, több petrezselyem vagy zellerzöldet szórhatunk bele, köménymaggal, rozmaringgal  is ízesíthetjük.

Juhász lepcsánka
Hozzávalók: 1, 2 kg burgonya, 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 só, 2 bors, 1 gerezd fokhagyma, zsír.
A megtisztított nyers burgonyát megreszeljük, és összedolgozzuk a liszttel, tojással, sóval, valamint az összezúzott fokhagymával. Fél cm vastag lepényeket készítünk belőle. Az elkészült lepényeket kettéhajtjuk, és juhtúróval vagy füstölt szalonnával töltjük meg.

Cseh gánica
Hozzávalók: 0,5 kg burgonya, 12 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg sima liszt, 12 dkg porcukor, 12 dkg mák, pici só, kiskanál méz. A meghámozott és megmosott burgonyát sós vízben félpuhára fűzzük, majd a víz felét leszűrjük róla, egy fakanál nyelével néhány lyukat mélyítünk bele egészen a fazék aljáig, és teleszórjuk őket liszttel. A leszűrt főzőléből még öntünk rá egy keveset, és lefödve a tűzhely szélén kb. 20 percig állni hagyjuk. Végül fakanállal simára keverjük, olvasztott vajba mártott kanállal tálra szaggatjuk, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és megszórjuk őrölt mákkal meg porcukorral.

Dödölle vagy gánica
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg liszt, 2 hagyma, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, só, pirospaprika.
A meghámozott burgonyát kockára várjuk, sós vízben megfőzzük, majd saját levében összetörjük. Rászórjuk a lisztet, megsózzuk, kikeverjük, és nagy kanállal jókora galuskákat szaggatunk belőle egy tepsibe. Forró sütőbe tesszük, míg pirulni kezd. A hagymát meghámozzuk, karikára vágjuk, és a zsiradékban világosra pirítjuk. Kávéskanálnyi pirospaprikával és a tejföllel összekeverve a burgonyára elosztjuk. Húshoz, vagy savanyúsággal önálló ételként is ízletes.

Ismertebb változatai:

Juhtúrós dödölle - a kész dödöllét juhtúróval és apróra vágott , zsírjára sütött füstölt szalonna kockákkal szórjuk meg.
Mákos  dödölle  - a kész dödöllét mézes porcukorral elkevert darált mákkal szórjuk meg sonkás, füstölt kolbászos vagy főtt füstölt csülkös változata is népszerű, a felvidéken , főleg disznóvágás idején.

e.a.asztalos@freemail.hu

 
AKCIÓ Alexért!

"MŰANYAG KUPAK-GYŰJTŐ AKCIÓ"

MEGHOSSZABBÍTVA

AMÍG AZ ÖN  KÉSZLETE TART !!

A SZOKOTT GYŰJTŐPONTOKON:

  • Bécsi úti Praktiker Áruház
  • Flóráin téri Üzletközpont I.emelet a CIB Bankkal szemben
  • Csiki-Bege Életmód Plaza északi bejárat

 

 

2008. január elsején megnyílik a Kupakgyűjtő akció Bemutató terme.                                                     Helyszín Flórián Üzletközpont II.emelet a lépcső mellett.

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!