BÖBE MAMA:ÖRÖMFŐZÉS
2007.03.01. 18:30
Úgy tartják, hogy kevés olyan magyar étel van, aminek ennyi neve lenne, mint a tócsninak. Észak Magyar-országon tócsni vagy tótlángos, Vas megyében lapótya-ként ismert, Szabolcs-Szatmárban görhe, vagy görhöny névre hallgat. További elnevezések még : gánica, pipice, csacskanica, cicege, macok, toksa, harula, matutka, vagy Zala megyében krumpli prósza. Nem csak vidékenként és nevében más és más, elkészítése is némiképpen eltér egymástól. Csak néhányat ezek közül: tejszínes-gombás tócs-ni, fokhagymás-tejfölös tócsni, almás tócsni, burgonyás-tepertős görhe, kukorica görhöny, cukkinis cicege, brokkolis cicege, karfiol-cicege, stb… Alap burgonyás tócsni Hozzávalók : 1 kg burgonya, 2 db tojás, 3 evőkanál sima liszt, 2 gerezd fokhagyma fél csomó petrezselyem, só, bors A megtisztított burgonyát a reszelő durva részén lereszeljük, sóval borssal ízesítjük és egy pár percig állni hagyjuk. Ezt követően gyengéden kinyomkodjuk, hozzáadjuk a tojásokat, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és annyi lisztet, hogy galuskasűrűségű tésztát nyerjünk. Vizes kézzel gombócokat formálunk, tenyerünkkel kissé lelapítjuk majd forró olajban a tészta mindkét oldalát ropogósra sütjük. Ha megsült szalvétára tesszük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk róla. Tejfölben elkevert zúzott fokhagymával tálalva igazán finom vacsorát tálalhatunk családunknak.
Karfiol, cukkini, és brokkoli cicege Hozzávalók : 1 kg karfiol , 3 tojás, 4 evőkanál liszt, só, bors, ˝ mokkás kanál reszelt szerecsendió, ˝ mokkáskanál currypor, a sütéshez olaj. A nyers karfiolt megtisztítjuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a liszttel, a felvert tojásokkal. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és aki szereti curry-vel is. Alaposan összedolgozzuk, kissé ellapítjuk és forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. A cukkinis és a brokkolis cicegénél ugyanígy járunk el, azzal a különbséggel, hogy erőteljesebben fűszerezzük, mivel ezek a zöldségek ízetlenebbek, mint a karfiol, több petrezselyem vagy zellerzöldet szórhatunk bele, köménymaggal, rozmaringgal is ízesíthetjük.
Juhász lepcsánka Hozzávalók: 1, 2 kg burgonya, 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 só, 2 bors, 1 gerezd fokhagyma, zsír. A megtisztított nyers burgonyát megreszeljük, és összedolgozzuk a liszttel, tojással, sóval, valamint az összezúzott fokhagymával. Fél cm vastag lepényeket készítünk belőle. Az elkészült lepényeket kettéhajtjuk, és juhtúróval vagy füstölt szalonnával töltjük meg.
Cseh gánica Hozzávalók: 0,5 kg burgonya, 12 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg sima liszt, 12 dkg porcukor, 12 dkg mák, pici só, kiskanál méz. A meghámozott és megmosott burgonyát sós vízben félpuhára fűzzük, majd a víz felét leszűrjük róla, egy fakanál nyelével néhány lyukat mélyítünk bele egészen a fazék aljáig, és teleszórjuk őket liszttel. A leszűrt főzőléből még öntünk rá egy keveset, és lefödve a tűzhely szélén kb. 20 percig állni hagyjuk. Végül fakanállal simára keverjük, olvasztott vajba mártott kanállal tálra szaggatjuk, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és megszórjuk őrölt mákkal meg porcukorral.
Dödölle vagy gánica Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg liszt, 2 hagyma, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, só, pirospaprika. A meghámozott burgonyát kockára várjuk, sós vízben megfőzzük, majd saját levében összetörjük. Rászórjuk a lisztet, megsózzuk, kikeverjük, és nagy kanállal jókora galuskákat szaggatunk belőle egy tepsibe. Forró sütőbe tesszük, míg pirulni kezd. A hagymát meghámozzuk, karikára vágjuk, és a zsiradékban világosra pirítjuk. Kávéskanálnyi pirospaprikával és a tejföllel összekeverve a burgonyára elosztjuk. Húshoz, vagy savanyúsággal önálló ételként is ízletes.
Ismertebb változatai:
Juhtúrós dödölle - a kész dödöllét juhtúróval és apróra vágott , zsírjára sütött füstölt szalonna kockákkal szórjuk meg. Mákos dödölle - a kész dödöllét mézes porcukorral elkevert darált mákkal szórjuk meg sonkás, füstölt kolbászos vagy főtt füstölt csülkös változata is népszerű, a felvidéken , főleg disznóvágás idején.
e.a.asztalos@freemail.hu
|